Micul Baron

Făgădău – magul care îngheață apele

2 februarie 2016

Vă mai aduceți aminte de David Copperfield, care, legat cu lanțuri, cu mâinile încătușate, închis într-o cutie ermetică de sticlă, era aruncat pe fundul unui acvariu de 3 metri înălțime, plin cu apă, și trebuia să iasă în mai puțin de 3 minute, ca să nu moară înecat? Nu avea acces la cheie, nu-și putea folosi mâinile, și totuși reușea să scape și să se desfacă din multiplele lui legături. Și totul nu era decât o iluzie.

Același lucru se întâmplă și la Constanța în zilele noastre, în politică. Protagonistul nu este un magician declarat, ci viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău. Făgădău pare un om corect. Pare cinstit. Pare onest. Pare muncitor. Pare săritor. Pare un administrator foarte activ și atent la cetățean. Pare un familist convins. Pare un om educat, care nu înjură ușor, un finuț. Pare sursa unor inițiative administrative inedite. Unele curajoase. Pare să fie ce-și dorește constănțeanul la Primărie. Pare să vrea să schimbe ceva la Primărie, chiar dacă nu e foarte clar ce (nici măcar pentru el!). Pare că se zbate să scape de greaua moștenire a lui Mazăre și a guvernării dezastruoase a PSD-ului, la care a participat din plin. Ca și David Copperfield, toate aceste eforturi aparente sunt doar niște trucaje, în spatele cărora se ascunde un alt om decât cel pe care-l vedem.

Se simte de la o poștă că Făgădău, intrat deja în campanie, simțind că i se apropie sfârșitul și că nu mai are în spatele cui se ascunde, este disperat să pară ceea ce noi am vrea să fie. Să nu ne înșelăm, Făgădău nu este un ahtiat de putere, pentru simplul fapt că are stofă de slugă, nu de stăpân. El este trestia aceea care se îndoaie sub orice vânt. Capul plecat, sabia nu-l taie. Dar cum toate capetele hidrei de la Constanța au căzut, Făgădău s-a trezit dintr-o dată propulsat în vârful piramidei, unde bate vântul. Și l-a apucat tremuriciul. La început a dat din colț în colț și a păstrat cu sfințenie linia partidului și-a stăpânilor certați cu DNA-ul, rugându-se în fiecare seară să se întoarcă stăpânii la putere. N-a dat cu piciorul în mușuroi, n-a luat taurul de coarne, ci a dat-o cotită. Cu Polarisul, cu Cazinoul, cu toate problemele uriașe cu care se confruntă Constanța. Numai în momentul în care situația era cu totul pierdută, când au fost făcute publice acuzațiile aduse de DNA și de FBI la adresa firmelor protejate de PSD și de mafia baronilor locali, de-abia atunci, timid, Făgădău s-a ridicat și el să se desolidarizeze de capetele care cădeau. Dar niciodată înainte ca aceste capete să cadă. E clar că-i era frică să nu fie mușcat! Cred că și acum se uită cu spaimă peste umăr să nu cumva să apară vreun Mazăre reînviat!

Dar după război, mulți viteji se-arată! A fost foarte viteaz Făgădău să ia în grijă câinii comunitari când contractul cu Puppy Vet tocmai expira (pe 3 Februarie 2016). De ce nu i-a fost milă de acești câini când era vice-primar?! De ce nu s-au trezit în el sentimentele umane față de aceste animale amărâte și față de banii contribuabililor? Cât de proști ne crede că vom aplauda acum pentru această măsură, când noi așteptam o schimbare de ani de zile?!

A fost viteaz Făgădău și foarte luminat când i-a venit ideea cupoanelor în locul pachetelor pentru pensionari, după ce toată presa a urlat că este inuman să ții persoane în vârstă ore în șir la coadă, în ger, pentru un kil de făină și un litru de ulei!

A fost și mai viteaz Făgădău când a comandat o anchetă de 135.000 lei ca să afle de la angajații primăriei dacă aceiași angajați ai primăriei sunt corupți (?!). Mă frec la ochi și mă uit din nou și nu-mi vine a crede. Ca în filmele cu proști. Cum adică, presa urlă de ani de zile că în Primărie nimic nu se face fără șpagă și Făgădău, marele mag alb, a fost orb atâta vreme? Cunoscuții îmi spun că, fără plic, nu poți să deschizi nicio ușă, nu poți obține nicio semnătură, nici măcar jumătate de ștampilă de la Primăria Constanței și Făgădău face anchetă! Și cum o să fie, mă rog, acest chestionar pe care-l vor completa angajații primăriei? Ca formularul din orice zbor spre Statele Unite, cu întrebări : „Plănuiți să comiteți acte teroriste pe teritoriul Statelor Unite?” Cine o fi atât de tâmpit la primărie să zică : „Mea culpa, am luat șpagă! Și din ea i-am luat gagicii Merțan! Și amantei geantă Louis Vuiton! Mea culpa, am făcut trafic de influență și atât de tare m-a speriat Făgădău-călare-pe-un-cal-alb că mi-a revenit conștiința la loc și recunosc în fața lumii întregi că am păcătuit!” Sau poate că Făgădău e mult mai parșiv și va cere în chestionar să se dea în gât unii pe alții, cu întrebări de genul : „Ai văzut pe cineva luând șpagă în Primărie? Cine? Cât? Cum și unde? Ai făcut poze? Ai înregistrări?”

Să nu mai vorbim de vitejia cu Polaris, că Primăria, condusă de Făgădău, ar fi mers până în pânzele albe cu acest contract păgubos și ar fi plătit serviciile Polaris până la adânci bătrâneți dacă n-ar fi trezit-o la vitejie DNA și FBI!

Halal viteaz, domnule Făgădău! Până și copiii știu că, dacă-ți spune cineva la masă : uite ce sus zboară avionul! e ca să-ți distragă atenția și să-ți fure bucățica din farfurie. Așa că scamatoriile de campanie și prafu-n ochi n-au nicio șansă să ne facă să uităm cum arată Constanța azi, cum trăiesc constănțenii de rând și cine e vinovat pentru asta!